Pomalky, známe aj ako tardigrady alebo vodné medvedíky, sú drobné
osemnohé vodné živočíchy dosahujúce veľkosť približne jeden milimeter
známe svojou schopnosťou prežiť v extrémnych podmienkach. Keď nastanú
pre ne nepriaznivé podmienky, schúlia sa do klbka, vypudia vodu, vtiahnu
nohy, ich vnútornosti zosklovatejú a metabolizmus sa im spomalí na
prakticky nepostrehnuteľnú mieru. Tento stav sa nazýva anabióza.
Vedecká fantastika spopularizovala iný druh anabiózy umožňujúci
napríklad cestovanie vesmírom – kryospánok. V prípade pomaliek však
anabiózu nenavodzuje chlad, ale chemický proces.
Vodné medvedíky dokážu v anabióze prežiť kompletné vysušenie, pobyt v
kozme, vystavenie röntgenovému a UV žiareniu a mnoho ďalších extrémnych
podmienok. Vedci v minulosti testovali aj teóriu, že sa pomalky na Zem
mohli dostať na asteroide, preto ich vystrelili z pištole. Teória sa
však nepotvrdila, pomalky počas testu zahynuli.
"Tardigrady nie sú extrémofilné organizmy, dokážu však extrémy znášať," vyhlásil chemik Derrick Kolling z Marshallovej univerzity v meste Huntington v americkom štáte Západná Virgínia.
Vedci si dlho lámali hlavu nad tým, čo spôsobuje spustenie alebo
ukončenie anabiózy u pomaliek. Kolling viedol tím vedcov, ktorý proces
popísal v novej štúdii zverejnenej v odbornom žurnále PLOS One.
Vedci na výskum použili pomalky druhu Hypsibius exemplaris, ktoré
skúmali pomocou spektrometra využívajúceho elektrónovú paramagnetickú
rezonanciu (EPR). Všimli si, že pri nástupe anabiózy u nich rapídne
stúpa množstvo superoxidov – látok s jedným elektrónom navyše, ktorý
môže reagovať s ostatnými atómami a molekulami.
Superoxidy však možno použiť na vysielanie signálov, uvádza chemička
Leslie Hicksová zo Severokarolínskej univerzity v Chapel Hill. Jej tím
sa spojil s Kollingovým, aby spoločne skúmali správanie pomaliek.
Rozhodli sa vystaviť ich podmienkam, aké sa v prírode nevyskytujú.
Použili pri tom peroxid vodíka s rôznou koncentráciou. Pomalky po
umiestnení do peroxidu vstúpili do anabiózy a po vybraní z roztoku opäť
ožili. Vedcom sa tak potvrdilo, že anabióza skutočne súvisí s oxidáciou.
Ďalší výskum ukázal, že nástup anabiózy spôsobuje oxidácia aminokyseliny
zvanej cysteín, zvrátenie procesu vedie k opätovnému prebudeniu
pomaliek z anabiózy. Keď vedci oxidáciu cysteínu zablokovali, pomalky
nedokázali prejsť do stavu anabiózy.
Schopnosť pomaliek prežiť vysušenie aj bez anabiózy však spolu s
oxidáciou zostáva predmetom ďalšieho výskumu. Iné štúdie už preukázali,
že oxidácia je dôležitým faktorom, ktorý umožňuje niektorých druhom
pakomárov prežiť vysušenie. Je však možné, že ovplyvňuje aj ďalšie,
zatiaľ neznáme procesy.